Praha Jeruzalém

Švédsko-íránský vědec falešné odsouzený za špionáž pro Izrael je po měsících mučení v íránském vězení blízko smrti.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 18. března 2021

Nezávislí odborníci na lidská práva OSN ve čtvrtek vyzvali Írán, aby okamžitě propustil íránsko-švédského akademika, který byl odsouzen za vykonstruovaná obvinění ze „špionáže pro Izrael“.

Ahmadreza Djalali je údajně po měsících dlouhodobé izolace ve stavu „blízkém smrti“, uvedla OSN ve svém prohlášení zveřejněném na svých webových stránkách.

„Existuje jen jedno slovo, které popisuje těžké fyzické a psychologické týrání Djalaliho a to je mučení,“ uvedli odborníci.

Djalali byl v roce 2017 odsouzen k trestu smrti za obvinění ze špionáže poté, co byl zatčen během návštěvy Íránu, aby se zúčastnil několika seminářů o trauma medicíně. Jeho usvědčení a rozsudek vycházely z nespravedlivého procesu z přiznání vynuceného mučením, uvedla OSN.

Írán obvinil Djalaliho z poskytování informací Izraeli, aby mu pomohl zavraždit jaderné vědce, a nařídil jeho popravu.

„Zdravotní problémy mu brání ve správném stravování, což vedlo k dramatickému úbytku jeho hmotnosti … Jeho situace je tak obtížná, že má údajně potíže vůbec mluvit. Toto kruté týrání nás šokuje a zneklidňuje.“

Odborníci uvedli, že Djalaliho případ v Íránu „není ojedinělým incidentem“.

„Jeho dlouhodobá samotka je symbolem používání systematických trestů a nátlaku na zadržené, včetně provádění nucených přiznání a znovu opakujeme, že je tato praxe v rozporu s povinnostmi Íránu podle Mezinárodního paktu o občanských a politických právech,“ uvedli odborníci na právo.

„Žádáme íránskou vládu, parlament a soudní orgány, aby zastavily používání samovazby jako formy trestu a uvalily moratorium na trest smrti jako první krok k jeho zrušení.“

Organizace pro lidská práva a demokratická práva soustavně vyhodnocuje Írán jako jeden z režimů na světě držících ty nejhorší rekrody v porušováné lidských práv.

Islámská republika je známá potlačováním svobody projevu, vězením, mučením a popravováním těch, kdo zpochybňují její vládce a popravováním těch, kteří se staví proti přísným pravidlům islámského práva, které ukládají vládnoucí ajatolláhové.

V loňském roce ministerstvo zahraničí USA, v reakci na protivládní protesty v listopadu 2019, kdy Íránci protestovali proti vládní tyranii, vydalo zprávu, která uvádí, že íránská vláda zabila přibližně 1500 lidí a nelegálně zadržila dalších 8600 dalších.

19.03.2021 05:15 Daniel Žingor214Zdroj: United with Israel

Klíčová slova