Praha Jeruzalém

Tisková tajemnice Bílého domu: Prezident požádal tým národní bezpečnosti, aby byl připraven na případ, že diplomacie selže.

Autor: Elad Benari 21.12.21 6:36

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v pondělí uvedla, že se USA připravují na možnost, že jaderné rozhovory s Íránem selžou.

„Vzhledem ke způsobu, jakým Íránci přistupovali k poslednímu kolu rozhovorů a jakým se ho účastnili, prezident požádal tým národní bezpečnosti, aby byl připraven pro případ, že diplomacie selže, a aby se zabýval jinými možnostmi,“ řekla Psakiová novinářům během brífinku.

Dodala, že „tato práce probíhala, včetně konzultací s řadou partnerů po celém světě“.

Komentáře Psakiové přišly několik dní poté, co se zbývající strany íránské jaderné dohody z roku 2015 sešly ve Vídni, aby přerušily poslední kolo rozhovorů o záchraně dohody.

Evropské strany, které se jednání zúčastnily, uvedly, že bylo dosaženo „určitého technického pokroku“, ale varovaly, že se „rychle blíží ke konci cesty“.

Írán postupně omezuje dodržování jaderné dohody z roku 2015, kterou podepsal se světovými mocnostmi v reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody v květnu 2018.

Islámská republika opakovaně požadovala, aby USA zrušily sankce uvalené na Írán a rovněž ujistily Írán, že od dohody znovu neodstoupí, což je podmínkou pro to, aby se k jejímu dodržování vrátily.

Po posledním kole rozhovorů poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan uvedl, že se „nevyvíjejí dobře“.

„Zatím nemáme cestu zpět k JCPOA,“ uvedl Sullivan na webináři a dodal, že snahy o záchranu dohody z roku 2015 se letos „ukázaly za obtížnější“, než by si USA přály.

Sullivan rovněž uvedl, že Spojené státy prostřednictvím evropských vyjednavačů sdělily Íránu své „znepokojení“ nad „pokrokem“ Teheránu v jeho jaderném programu.

Američtí představitelé, včetně ministra obrany Lloyda Austina, uvedli, že ačkoli dávají přednost diplomatické cestě k dosažení dohody s Íránem, jsou na stole i další možnosti, pokud by se to nepodařilo.

21.12.2021 06:05 Daniel Žingor78Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova