Praha Jeruzalém

„Izraelský zemní plyn můžeme využívat v naší zemi a kromě jeho využívání se můžeme také společně podílet na jeho přepravě do Evropy.“

Od: World Israel News, 7. února 2022

Izrael a Turecko se mohou společně podílet na dodávkách izraelského zemního plynu do Evropy, uvedl nedávno turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rámci své nedávné snahy o opětovné posílení vazeb s židovským státem.

„Izraelský zemní plyn můžeme využívat v naší zemi a kromě jeho využívání se můžeme také zapojit do společného úsilí o jeho cestu do Evropy,“ řekl Erdogan novinářům při zpátečním letu z Ukrajiny.

Erdogan minulý týden navštívil Ukrajinu na pozvání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, během níž nabídl Turecku podporu mezi rostoucím napětím mezi Ukrajinou a Ruskem.

Vztahy mezi Izraelem a Tureckem jsou již několik let napjaté a v roce 2018 obě země vyhostily své velvyslance. V poslední době však Erdogan vyvíjí úsilí o posílení vazeb s Izraelem.

Turecká televizní média informovala, že Erdogan pozval prezidenta Isaaca Herzoga na návštěvu Turecka. V listopadu turecký prezident zavolal premiérovi Naftalimu Bennettovi, což bylo po letech poprvé.

Bennett uvedl, že bude reagovat opatrně. „Věci se dějí velmi pomalu a postupně,“ řekl na tiskovém brífinku.

Bennett pochválil Herzogovu diplomacii poté, co izraelský prezident v neděli během telefonátu hovořil se svým tureckým protějškem. Poté Herzogova kancelář vydala oficiální prohlášení, že plánuje návštěvu Ankary.

08.02.2022 06:20 Daniel Žingor112Zdroj: World Israel News

Klíčová slova