Praha Jeruzalém

„Dostali jsme od Američanů záruky, že kulka nebude předána Izraeli,“ říká prokurátor Palestinské samosprávy.

Od: Israel National News 2.7.22 23:00

Palestinská samospráva (PA) v sobotu večer souhlasila s forenzním vyšetřováním kulky, která podle ní zabila novinářku Al-Džazíry Šírin Abú Aqlehovou, které provedou Spojené státy, informovaly Kan News s odvoláním na prohlášení generálního prokurátora Palestinské samosprávy pro Al-Džazíru.

„Kulku, která zabila Shireen Abu Aqlehovou, Izraeli vůbec nevydáme,“ dodal prokurátor. „Vzhledem k našemu přesvědčení, že kulku vystřelily okupační síly, jsme souhlasili s tím, aby ji prozkoumali Američané. Od amerických koordinátorů jsme dostali několik záruk, že kulka nebude předána Izraeli.“

Izraelský zdroj zároveň uvedl, že kulku předá palestinská samospráva Američanům – ti budou přítomni izraelskému forenznímu vyšetřování.

Abu Aqleh byla zabita 11. května během přestřelky mezi vojáky IDF a teroristy Palestinské autonomie. Od té doby Palestinská samospráva tvrdohlavě odmítá předat kulku k prozkoumání do USA nebo Izraele.

Téměř okamžitě po smrti Abú Aqlehové navíc Palestinská samospráva oznámila, že nebude spolupracovat při žádném společném vyšetřování. Izrael mezitím trval na tom, že k řádné identifikaci střelce může dojít pouze tehdy, pokud bude vyšetřovatelům umožněno prozkoumat kulku, která Abu Aqlehovou zasáhla.

V červnu dvoustranná skupina 25 členů Kongresu vyzvala Bidenovu administrativu, aby požadovala po Palestinské samosprávě zpřístupnění forenzních důkazů v případě smrti novinářky Al-Džazíry Šírin Abú Aqlehové, aby mohlo proběhnout nezávislé vyšetřování.

03.07.2022 04:57 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova