Praha Jeruzalém

Teroristé stříleli na pět Izraelců, kteří bez koordinace s IDF vstoupili do Josefova hrobu, a zapálili jejich auto. Vojáci IDF je z místa činu zachránili – dva z nich byli zraněni.

Od: Israel National News 30. srpna 2022, 5:27

Pět Izraelců, kteří v noci na úterý bez předchozí koordinace s IDF vyrazili se svým vozidlem na modlitbu k Josefově hrobce v Šekemu (Nábulus), bylo poblíž areálu napadeno teroristy.

Jejich auto zapálili a oni se ukryli v nedaleké ulici, dokud na místo nedorazily jednotky IDF a nezachránily je.

Při střelbě byli vážně a středně těžce zraněni dva věřící. Oběti, obyvatelé Jeruzaléma a Modi’in Illit, byly evakuovány do nemocnic Beilinson a Sheba Tel Hashomer.

Mluvčí jednotky IDF uvedl, že jedna z obětí byla evakuována vojenským vrtulníkem.

Šéf samarijské rady Yossi Dagan řekl: „Opět barbarský teroristický incident ze strany Palestinské samosprávy, která podněcuje a podporuje terorismus, je zodpovědná za barbarský pokus o vraždu. Modlíme se za uzdravení zraněných a očekáváme, po jejich záchraně jednotkami IDF z brigády Samaří, jejich bezpečný návrat.“

 

„Znovu vyzývám jménem samarijských rabínů, aby se do Josefova hrobu vstupovalo k modlitbě pouze koordinovaně a regulovaně s IDF. Každý měsíc jsou vstupy domluvené a koordinované, žel každý nekoordinovaný vstup je ohrožením lidských životů. Vyzývám IDF, aby na teroristy udeřila a hnízda vrahů v Šekemu zlikvidovala. Pouze plná kontrola IDF nad Josefovou hrobkou umožní zachovat bezpečnost věřících v Šekemu,“ dodal Dagan.

Začátkem tohoto měsíce teroristé zahájili palbu na autobus, který vezl židovské věřící do Josefova hrobu. Nikdo nebyl zraněn.

Zároveň se podařilo zabránit katastrofě, když na místě došlo ke střetům a přestřelkám mezi vojáky IDF a palestinskými Araby a jeden voják vystřelil na svého kamaráda, který cestoval v obrněném vozidle. Kulka byla vystřelena na jeho hruď a zastavila ji keramická ochranná vesta, kterou měl na sobě. Postřelený voják byl jen lehce zraněn.

30.08.2022 04:49 Daniel Žingor105Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News