Praha Jeruzalém

„Pro ně jsem svoboda,“ řekla Liraz Charhiová, která hraje v populárním izraelském televizním seriálu „Teherán“, v rozhovoru pro hebrejský zpravodajský web N12.

Od: United with Israel, 9. října 2022

Izraelská celebrita Liraz Charhiová využívá svého talentu, aby povzbudila statečné íránské ženy, které od 16. září, kdy zemřela dvaadvacetiletá kurdská Íránka Mahsa Aminiová, riskují své životy a protestují proti utlačovatelskému islámskému režimu.

Aminiová byla ubita k smrti ve vazbě mravnostní policie, která ji zadržela za nesprávné nošení hidžábu.

Charhiiová, která se narodila v izraelské Ramle, pochází z židovské rodiny perského původu.

Její hudbu hrají protestující, uvedl hebrejsky psaný zpravodajský web N12 spolu s rozhovorem s izraelskou herečkou a hudebnicí. Mezi texty písní patří například: „Do kdy budeme mlčet? Do kdy budeme držet hlavy dole?“.

Podle zprávy mnoho íránských žen posílá Charhiové prostřednictvím Instagramu vzkazy vděčnosti.

Její nedávné nahrávky spolu s kapelou a íránskými hudebníky vznikly v Istanbulu a íránští hudebníci se jich odvážně zúčastnili pod podmínkou, že na všech fotografiích budou mít maskované obličeje.

K zamaskování jejich totožnosti byly utkány zlaté hidžáby, uvedla Charhiiová v rozhovoru. Jedna z hudebnic, která trvala na odhalení části svých vlasů, však byla později v Íránu identifikována a odhalena kvůli tomu, že vystupovala s Izraelcem, uvedla zpráva.

„Mám strach,“ řekla reportérovi N12, když se setkali v Istanbulu. „Bojím se, že se někomu něco stane, bojím se, že se něco stane někomu z mé kapely. Bojím se, že se něco stane mně.“

„Vezmu vás do perského undergroundu, íránského undergroundu,“ řekla Charhiiová reportérovi, když se dostali do temného suterénu budovy v Istanbulu, kde se nachází její nahrávací studio. Vše probíhalo v naprostém utajení.

„Víme, že má Írán s Izraelem problém,“ řekla jedna z íránských hudebnic, „ale když budeme jen dělat hudbu, bude to v pořádku.“

„Vím, že to může být nebezpečné, ale dělám to, co mě baví.“

11.10.2022 05:17 Daniel Žingor276Zdroj: United with Israel