Praha Jeruzalém

Výbor vedený premiérem Ehudem Olmertem se pojede příští týden podívat na oblast Lahiš na severovýchodě Negevu a oznámí vládní plán na výstavbu bloku osad v této oblasti, které pojmou mnoho rodin, které byly evakuované z Guš Katif v Pásmu Gazy v srpnu 2005.
Podle plánu komise pro stahování bude nový blok obsahovat sedm osad, některé nové, některé již existující. Jedná se o osady Amazia – mošav, který již přijal 100 rodin z Mošav Kativ; Mošav Šekef – v něm je v současnosti 50 domů; osadu Haruv blízko bezpečnostního plotu; Givat Hazan, ve které se ubytuje 140 evakuovaných z Neve Dekalim; Miršam, kam přijdou evakuovaní z Kfar Darom a Tel Katifa; Šomriah, kde budou žít lidé z Atzmony a Kfar Darom; a Karmit, která bude největší osadou a bude v ní žít 3 000 rodin.
Během obhlídky navrhované oblasti se premiér a vládní ministři setkají s představiteli evakuovaných osadníků aby si vyslechli jejich návrhy a připomínky k připravovanému plánu.
Zdroje z premiérovi kanceláře říkají, že se nový blok osad nebude podobat původní Guš Katif. Plánem je vybudovat velkou komunitu 3 000 rodin, věnovanou zejména rodinám, které byly evakuované z Kfar Darom.
První fáze výstavby bude zahrnovat domy pro 600 – 1000 rodin, druhá fáze pak bude rozšiřováním osady tak aby pojala více než 3 000 rodin.

16.01.2007 00:00 3