Praha Jeruzalém

Slova izraelské ministryně zahraničí Cipi Livniové o podpoře dalších teritoriálních ústupech vyvolala ostré reakce od odmítnutí po obavy o politický dopad jejích prohlášení na stabilitu celého regionu.
Kritici Livniové se ozývají z celého politického spektra a shodují se na jednom: další jednostranné stažení nepřipadá v úvahu.
Poslanec a předseda parlamentní frakce Likudu, Gideon Saar, řekl, že ministryně zahraničí již připustila, že stažení bylo omylem, který zvýšil teror. „Slabostí Livniové a jejích spolupracovníků je, že se nepoučili ze svých chyb a odmítají přijmout realitu. to by mohlo vést k další válce namísto přiblížení nás k míru.“
Effie Eitam, poslanec za Náboženskou unii – Národní náboženskou stranu, řekl: „Koncept jednostranného stažení z Libanonu a Gazy přinesl bezpečnostní tragédii ve formě raket.“
Levicoví oponenti odmítají myšlenku Livniové z jiných důvodů: „Stažení může být pouze součástí všezahrnující mírové dohody mezi oběma stranami,“ říká jeden z kandidátů na předsednictví Strany práce, Danny Yatom. K tomu podle něj chybí partner. V Hamásu jej nevidí.
Podle předsedkyně levicového Merecu, Zahavy Gal-On, musí neúspěch stažení z Gazy přinést poučení o potřebě otevřeného jednání s Palestinci. Podle ní není třeba dalšího stahování a Olmert pro to ani nemá politický mandát ani morální věrohodnost.

12.05.2007 00:00 2