Praha Jeruzalém

Vrchní soud v úterý rozhodl ve prospěch skupiny rodičů ze Sderotu, kteří požadovali, aby stát okamžitě opevnil všechny třídy, které jsou ve městech sousedících s Gazou. Stát oponoval, že pouze některé místnosti potřebují opevnění (jmenovitě knihovny, laboratoře a učebny na výuku umění) a ty pak budou sloužit jako velké kryty pro všechny studenty. Vrchní soud ale rozhodl, že všechny třídy musejí být do začátku nového školního roku opevněny.
V červnu 2006 nařídil opevnění škol blízko Gazy ministr obrany Amir Peretz. Stalo se tak poté, kdy raketa Kassám dopadla doprostřed školy ve Sderotu. Vláda navrhla částečné opevnění 24 základních a středních škol. Na projekt bylo vyčleněno 18,6 milionů dolarů, ale kvůli rozličným důvodům se projekt nakonec neuskutečnil.
Justice Beinišová řekla, že projekt bude potřebovat dalších 47,6 milionů dolarů, aby bylo efektivně chráněno zdraví a životy studentů. Ve verdiktu dále poznamenala, že se jedná o stálou hrozbu o život a že v nebezpečí jsou tisíce studentů. „Hrozí nad hlavami dětí ve školách ne daleko od středu Izraele. Jedná se o dlouhotrvající hrozbu o život studentů, kteří jsou v nebezpečí jen proto, že jejich rodiče bydlí v oblasti, která se stala místem, kde žijí obyvatelé v neustálém strachu o život,“ řekla.

29.05.2007 00:00 4