Praha Jeruzalém

Izraelští bezpečnostní představitelé jsou znepokojeni faktem, že Hamás získal po převratu v Pásmu Gazy značné množství protiletadlových a protitankových raket a raket typu Kaťuša ze zásob hnutí Fatáh. Fatáh propašoval některé ze zbraní do Gazy v rozporu se svými dohodami s Izraelem. Tyto rakety pak mohou představovat zásadní nebezpečí pro izraelskou armádu.
Konkrétně jde o standardní protitankové střely Sager, výborné protiletadlové střely Strela, 122-milimetrové rakety Grad B (Kaťuša) (ty byly do Gazy zřejmě propašovány Islámským džihádem a následně ukořistěny Fatáhem), protiletadlový kulomet DShk, velké množství výbušnin, tisíce pistolí/pušek s miliony různých nábojů, a také několik tisíc RPG raket. Hamás navíc k tomu získal rádiové vybavení, teleskopy a přístroje pro noční vidění.
Tím, že se zbraní zmocnil Hamás, drasticky klesla v Gaze jejich cena – o třetinu, někdy o polovinu. Podle armádních zdrojů se Hamás po zisku takových zásob zbraní bude snažit o navýšení početních stavů svých bezpečnostních složek ze 6000 na 15.000 mužů.

06.07.2007 00:00 4