Praha Jeruzalém

Izraelská televize Channel 10 informovala o incidentu, který se stal na izraelsko-egyptské hranici. Egyptští vojáci zabili čtyři súdánské utečence, přičemž dva z nich ubili k smrti před zraky zděšených izraelských vojáků. Televize přinesla záběry pořízené armádním hlídkovým zařízením.
Egyptská policie nahlásila zatčení utečenců a vážné zranění jednoho, ale nikoli jejich zabití.
K incidentu došlo podle televize ve středu v noci. Egypťané zastřelili dva Súdánce a další dva se snažili přelézt hraniční plot. Egypťané je však dostali dolů. Izraelští vojáci byli posláni na pomoc Súdáncům a v jeden moment se s Egypťany o Súdánce doslova přetahovali. Poté, co Egypťané na Izraelce namířili zbraně, se Izraelci stáhli z obav, že po nich budou Egypťané střílet.
Poté již jen bezmocně přihlíželi, jak egyptští vojáci Súdánce bijí dokud nepřestali ječet a naříkat a hýbat se. Ubili je vlastníma rukama, klacky a kameny. Izraelská armáda se incidentem zabývá, ale Egypt zabití utečenců nepotvrdil.
Hranici z Egypta do Izraele překročily v posledních měsících stovky utečenců ze Súdánu a hlavně z jeho válkou zmítaného regionu Dárfúr. V červnu egyptští pohraničníci zastřelili jednu Súdánskou ženu a čtyři zranili. Tato žena byla prvním súdánským utečencem zabitým Egypťany u izraelské hranice.

03.08.2007 00:00 1