Praha Jeruzalém

Konference OSN, pořádaná na půdě Evropského parlamentu, přivítala celou řadu řečníků volajících po bojkotu Izraele a hovořících o způsobech, jak dosáhnout jeho mezinárodní izolace. Pořadatelé ji přesto označili za shromáždění propagující „Blízkovýchodní mír“. Konference byla zahájena ve čtvrtek ráno, účastní se jí asi 400 lidí, představitelé 140 občanských organizací, členové evropského i národních parlamentů, 53 vládních pozorovatelů a také 16 mezivládních organizací včetně agentur OSN.
Mezinárodní konference občanské společnosti na podporu izraelsko-palestinského míru je organizována Výborem OSN pro naplňování nezcizitelných práv palestinského lidu a přilákala politické osobnosti a pro-palestinské členy nevládních organizací.
Britská členka parlamentu, Clare Short, během svého proslovu například  řekla, že Izrael neměl zájem o řešení dvou států a napadla EU za to, že Izraeli „dovolila“ postavit „apartheidní zeď“. „Bojkot fungoval v případě JAR, je na čase to udělat znovu,“ řekla Short.
Předseda Palestinské samosprávy, Mahmúd Abbás, zaslal na konferenci dopis, který přečetla palestinská zástupkyně při EU, Leila Šahid. Abbas vyjádřil uspokojení nad tím, že je konference pořádána v Evropském parlamentu a zanaříkal si nad strádáním palestinského lidu.
Evropský koordinátor Výborů a asociací pro Palestinu, Pierre Galand, řekl, že se konference koná i přes nátlak na její zrušení a nezapomněl také obvinit izraelskou politiku z konfliktu mezi Hamásem a Fatahem.
Adam Mouchtar, ředitel kanceláře pro evropské záležitosti organizace Bnei Brith, ale říká: „Tohle je konference těch, kteří nenávidí Izrael.“ Mouchtar navštívil první den konference a řekl, že zúčastnění členové byli jasně vedeni jediným programem: „Dokázat, že Izrael je rasistický apartheidní stát a proto by měl být mezinárodně bojkotován, stejně jako byla JAR.“
Podle něj byl nejpozitivnějším příspěvkem prvního dne konference projev izraelské arabské členky Knessetu, Nadii Hilou, která pochválila současné posílení vztahů mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.
Mouchtar nazval konferenci fraškou a vyzval generálního tajemníka OSN, Ban Ki-moona, aby proti takovým aktivitám provedl příslušné kroky a dodal, že taková jednání výborů sdružených pod OSN delegitimizuje dobrou práci, kterou OSN v této oblasti dělá.
Další informace o této konferenci si můžete přečíst zde.

31.08.2007 00:00 2