Praha Jeruzalém

OSN a Palestinská samospráva rozjíždí projekt, který poskytne profesionální trénink Palestincům podezřelým z terorismu, kteří dostali od Izraele amnestii.
Tým expertů se setká s každým individuálně, stejně tak i s jejich rodinami. Po vyhodnocení bude pro každého připraven individualizovaný tréninkový program. Cílem je zařazení těchto osob zpět do společnosti a přivést je k normálnímu civilními životu, i když mnoho z nich je členem rozličných bezpečnostních sil Palestinské samosprávy.
Počáteční financování tohoto programu bude poskytnuto Evropskou unií.
„Doufám, že tento projekt znamená, že budeme konečně moci být muži od rodin a profesionálové a poskytneme našim rodinám důstojnost,“ řekl jeden z podezřelých.
Další podezřelý z terorismu doufá, že amnestie není dočasná. „Doufám, že to znamená nový začátek nového života a doufám, že bude dohoda doprovázena seriózním diplomatickým procesem, který se dotkne zbývajících hledaných Palestinců a Palestinců obecně,“ řekl.
Představitelé Palestinské samosprávy doufají, že 200 podezřelých z terorismu, kteří jsou v současnosti z dohody vyloučeni, do ní budou brzo přidáni. „Nemůže být situace, kdy je jedna osoba omilostněna, zatímco jeho kamarád ze stejné buňky je stále stíhán,“ řekl palestinský bezpečnostní představitel.
„Ti co byli omilostněni se cítí velmi nepohodlně a sympatizují se svými kamarády, ale doufám, že tato věc bude brzy vyřešena.“

10.09.2007 00:00 2