Praha Jeruzalém

[IMG R 10100]Americká ministryně zahraničí, Condoleezza Riceová, v úterý získala podporu Egypta, který slibil pomoci při vzájemném přibližování Izraele a Palestinců.
Egypt, klíčový mediátor mezi Izraelem a Araby, v minulých týdnech vyjádřil svou skepsi ohledně mírového summitu. Včera hovořil egyptský ministr zahraničí, Ahmed Aboul Gheit, o odložení konference z obavy z toho, že by konference nyní žádný průlom nepřinesla. Po úterním rozhovoru s ministryní zahraničí USA je ale vše jinak. Egypt slíbil podporu mírového summitu, protože podle jejich slov Riceová napomohla tomu, aby Egypt pochopil americký cíl. Riceové se prý podařilo vnést do současných amerických snah světlo.
„Cítíme se povzbuzení tím, co jsme od ministryně Riceové slyšeli a slíbili jsme jí, že pomůžeme oběma stranám, aby cíle, trvalého vyjednávání, které by mělo vést ke vzniku palestinského státu na obou palestinských území, dosáhly.“
Přesný termín konference se prý bude odvíjtet od toho, jak budou pokračovat práce vyjednávacích týmů na společné deklaraci. Podle Riceové by měl být přesný termín brzy stanoven.
Riceová z Egypta odjela zpět do Jeruzaléma na další jednání s premiérem Olmertem.
I přes vyjádření podpory Aboul Gheit řekl, že pokud by nemělo dojít k vytvoření silné a zásadní dohody, měla by být konference odvolána a přeložena na pozdější termín.
Palestinský a izraelský vyjednávací tým se podruhé sešly v pondělí, aby se pokusily vyjasnit detaily společného dokumentu, zatím prý ale k pokroku nedošlo.

16.10.2007 00:00 1