Praha Jeruzalém

[IMG R 10115]Zatímco mezinárodní společenství naléha na to, aby na Mahmúda Abbáse bylo nazíráno jako na umírněného mírotvorce, zůstává faktem, že oficiální charta Abbásovy vládnoucí strany Fatah více méně otevřeně volá po likvidaci Židovského státu.
Konference prezidentů hlavních amerických židovských organizací hodlá vynést tento fakt na světlo, až Abbás přicestuje do Annapolis, kde se má příští rýden účastnit blízkovýchodního mírového summitu. V prohlášení Konference stojí, že pokud Abbás myslí vytvoření míru s Izraelem vážně, musí oficiálně a veřejně pozměnit chartu Fatahu. Tento krok by měl přispět k vytvoření lepšího prostředí pro dosažení posunu v mírových jednání.
Zakládající dokument Fatahu používá jazyk, který připomíná styl Hamásu a volá po „vymýcení sionistické ekonomické, politické, vojenské a kulturní existence,“ a deklaruje, že se skupina „staví proti jakémukoliv politickému řešení“ konfliktu.
Na počátku měsíce americký poslanec Roy Blunt představil rezoluci vysvětlující, proč nikdy nemohlo být dosaženo pravého míru, když zakládající dokument jedné strany volá po zničení strany druhé.
„Dokud bude Mahmúd Abbás a jeho strana Fatah pokračovat v propagaci celkové destrukce Izraele, není zde pro mír možnost – ať už v naší době, nebo kdykoliv jindy,“ řekl Blunt.
Abbás formulovat chartu společně se svým mentorem, Jásirem Arafatem, v roce 1964. I přes to, že OOP, ve které dominoval Fatah vstoupila do předpokládané mírové dohody s Izraelem, charta nikdy změněna nebyla.
Sám Arafat naznačil důvody pro ponechání charty beze změn téměř okmažitě po podepsání Dohod z Oslo v roce 1993. Arabským novinářům tehdy řekl, že mírová dohoda byla pouze taktickým krokem  ke skutečnému naplnění ustanovení charty Fatahu.

21.11.2007 00:00 7