Praha Jeruzalém

[IMG R 10364]Vysoký představitel Hizballáhu v sobotu řekl, že mají vysoké mínění o vojenském veliteli, Michelu Suleimanovi. To by mohlo zvýšit jeho šance na zvolení prezidentem a zabránit tak politické krizi v Libanonu.
Zástupce vůdce Hizballáhu, Šejch Naim Kassem, se takto vyjádřil pouhé dva dny poté, co podporu tomuto kandidátovi vyjádřil také spojenec Hizballáhu, vůdce křesťanské opozice, Michel Aoun.
Podporu Sulejmanovi vyjádřila tento týden také parlamentní většina, což by mohlo znamenat nalezení řešení měsícům konfliktu s Hizballáhem vedenou opozicí kvůli volbě nástupce Emile Lahouda.
Parlament se má sejít v pátek, aby se opět pokusil zvolit nového prezidenta. Aby mohl být Sulejman prezidentem zvolen, bude parlament muset upravit ústavu, která brání vysokým státním zaměstnancům, včetně vojenských velitelů, ucházet se o post v době, kdy jsou stále v úřadu.
Vojenský velitel je považován za neutrální osobnost, která se může obrátit jak na západem podporovanou většinu, tak i na prosyrskou opozici, která je podporována Damaškem.
Nejvyšší libanonský post zůstává neobsazen od chvíle, kdy prosyrský Lahoud opustil 23. listopadu úřad. Znesvářené skupiny se totiž nemohou na nástupci dohodnout.

02.12.2007 00:00 31