Praha Jeruzalém

Ortodoxní židovská vysoká škola prohrála spor u odvolacího soudu státu New York, ale očekává se, že se znovu obrátí na Nejvyšší soud USA s žalobou na dodržování prvního dodatku.

Od: World Israel News, 16. prosince 2022

Univerzita Yeshiva ve čtvrtek čelila dalšímu právnímu neúspěchu – newyorský odvolací soud rozhodl v neprospěch tvrzení této židovské vysoké školy, že nemusí uznat studentskou skupinu LGBT.

Odvolací soud na Manhattanu vynesl rozsudek, který nařizuje univerzitě Yeshiva uznat YU Pride Alliance poté, co Nejvyšší soud odmítl zasáhnout, dokud byl případ v odvolacím řízení.

Odvolací soud potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance a podpořil rozhodnutí vydané Nejvyšším soudem státu New York, podle něhož je škola se sídlem na Manhattanu, jelikož je oficiálně nesektářská, povinna dodržovat newyorský zákon o lidských právech a nemůže nikoho diskriminovat na základě sexuální orientace.

Podle čtvrtečního rozhodnutí se škola nekvalifikuje jako náboženská společnost, a proto se na ni nemůže vztahovat ochrana, kterou by požívala náboženská instituce.

Součástí rozhodnutí bylo i to, že čtyři soudci jednomyslně odmítli argument, že donucení Yeshiva University k uznání LGBT klubu by porušilo právo na svobodu náboženského vyznání podle prvního dodatku.

Advokátka YU Pride Alliance Katie Rosenfeldová čtvrteční rozsudek pochválila a kritizovala to, co označila za pokus YU „diskriminovat své LGBTQ+ studenty tím, že nadále odmítá uznat YU Pride Alliance“.

V září rozhodl Nejvyšší soud Spojených států amerických v poměru 5:4, že se odvoláním Yeshiva University nebude zabývat, a poznamenal, že škola má ještě dvě nevyřízená odvolání na státní úrovni.

Rozhodnutí tedy mělo technický charakter a soudci dali jasně najevo, že pokud YU svá odvolání prohraje, může se na ně obrátit, aby případ znovu projednali.

18.12.2022 04:39 Daniel Žingor82Zdroj: World Israel News

Klíčová slova