Praha Jeruzalém

2 200 let starý projektil určený k vystřelení z praku a nesoucí nápis „Victory“ (vítězství).

Od: All Israel News  10. prosince 2022

Při stavbě nového bytu ve městě Yavneh byla nalezena olověná kulka z praku z doby Hasmonea, informoval ve čtvrtek Izraelský úřad pro památky.

Střela stará 2 200 let byla určena k vystřelení z praku a na jedné straně nese slovo „Vítězství“ a na druhé straně řecky psaná jména bohů „Héraklés a Hauronas“. Střela mohla patřit vojákovi ze seleukovské armády, který se účastnil hasmonejského konfliktu.

„Ve 2. století př. n. l. byla pohanská Yavne – spojenec Seleukovců – vystavena útokům hasmonejských vojsk,“ uvedli vedoucí vykopávek Pablo Betzer a Dr. Daniel Varga.

Podle profesorky Julie Ustinové z Ben-Gurionovy univerzity v Negevu „byla dvojice bohů Hauron a Herakles považována za božské patrony Yavneh v helénistickém období“.

Kulka z praku je první archeologickou zmínkou o těchto dvou bozích objevenou v samotné Yavne.

Generální ředitel IAA Eli Eskosido označil vykopávky v Yavneh za „mega vykopávky“.

„Jedná se o jednu z největších akcí prováděných Izraelským úřadem pro památky, (vykopávky) přinesly fascinující objevy, které svědčí o bohaté a rozmanité historii staré 7 000 let, a my netrpělivě očekáváme další nálezy,“ řekl Eskosido.

Oznámení IAA o objevu přichází v době, kdy se Židé v Izraeli a na celém světě připravují na Chanuku, svátek oslavující vítězství rodu Hasmoneovců nad seleukovskými vojsky Antiocha IV. Hasmoneovci jsou někdy označováni jako Makabejští podle jednoho z jejich prvních vůdců, který se jmenoval Juda Makabejský – jeho jméno v aramejštině znamenalo „Juda, kladivo“.

11.12.2022 05:57 Daniel Žingor92Zdroj: All Israel news