Praha Jeruzalém

Skupina hackerů odhalila íránské nájemné vrahy, kteří plánovali odstranit izraelského podnikatele ve východní Evropě, a poskytla tuto informaci jednomu zpravodajskému serveru.

Od: United with Israel, 17. ledna 2023

V pondělí večer zveřejnila organizace Iran International zprávu, v níž identifikovala pět členů nájemné vražedné skupiny, která plánovala zavraždit izraelského podnikatele Itsika Mošeho ve východoevropské zemi Gruzii.

Plán byl zmařen v listopadu 2022, ale všichni pachatelé byli identifikováni až tento týden.

Íránská zpravodajská agentura Iran International se sídlem v Londýně identifikovala budoucí nájemné vrahy jako Hosseina Rohbana, Mohammada-Rezu Arablou, Mohsena Rafiei Miandashtiho, Farhada Fashaeeho a Aliho Feizipoura.

Podle Iran International je všech pět podezřelých členy jednotky 400 Quds Force Islámských revolučních gard (IRGC). Jejich totožnost údajně odhalila hackerská skupina Backdoor, která novinářům předala dokumenty týkající se podezřelých.

Konkrétně Backdoor (3ackd0or) „poskytl Iran International dokumenty o totožnosti (podezřelých), místě pobytu atd.“.

Úderné komando plánovalo zabít Mošeho, který působí jako předseda Izraelsko-gruzínské obchodní komory a Izraelského domu, diplomatické skupiny ve východní Evropě. Gruzínské bezpečnostní složky nejprve odhalily plánovaný atentát.

„V oficiálním prohlášení vydaném po zatčení jmenovaly dva íránsko-gruzínské občany, Miandashtiho a Fashaeeho, odpovědné za pašování zbraní pro plánovaný atentát z Turecka,“ uvedly i24 News. „Tbilisi rovněž označilo Rohbana, který sám v Gruzii nebyl, za vůdce týmu. Údajně byl pod přímým velením Hameda Abdollahiho, který je šéfem jednotky 400 a býval zástupcem nechvalně známého velitele Kudsů Qassema Soleimaniho, zabitého americkým úderem v roce 2020.“

Několik měsíců předtím, než se objevila zpráva o zmařené operaci v Gruzii, zmařily izraelské a turecké zpravodajské služby íránské spiknutí s cílem zabít izraelské turisty v Istanbulu. V červnu Izrael varoval své občany, aby nenavštěvovali Turecko, přičemž tamní úřady zatkly osm ozbrojených členů íránské buňky v turistické čtvrti.

V roce 2021 překazily orgány činné v trestním řízení na Kypru íránské spiknutí s cílem zaútočit na Izraelce, jehož cílem byl izraelský miliardář Teddy Sagi. Kypr zadržel podezřelého Rusa a Ázerbájdžánce, který měl v pronajatém autě nabitou střelnou zbraň a tlumič.

18.01.2023 05:44 Daniel Žingor110Zdroj: United with Israel

Klíčová slova