Praha Jeruzalém

Prezident Herzog poprvé od obnovení vztahů přijal pověřovací listiny nového tureckého velvyslance v Izraeli Şakira Özkana Torunlara.

Autor: Nitsan Keidar 12. ledna 2023, 4:00

Poprvé od obnovení plných diplomatických vztahů přijal ve středu prezident Isaac Herzog pověřovací listiny nového tureckého velvyslance v Izraeli Şakira Özkana Torunlara.

Torunlar v minulosti působil jako turecký velvyslanec v Indii a jako generální konzul své země v Jeruzalémě.

V prohlášení při setkání s velvyslancem Herzog uvedl: „Dnes jsme dokončili další důležitý krok a dosáhli dalšího milníku v posilování našich vztahů a prohlubování přátelství mezi Tureckem a Izraelem. Jak víte, jedním z klíčových momentů těchto vztahů bylo pozvání, které jsem obdržel od svého přítele prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k návštěvě Turecka, a moje historická státní návštěva Ankary a Istanbulu v březnu 2022.“

„Není žádným tajemstvím, že Stát Izrael přikládá našemu historickému vztahu s Tureckem velký význam, stejně jako já osobně. Je to vztah, který v minulosti poznal krize, ale nyní se k naší radosti nachází na velmi povzbudivé trajektorii. Izrael a Turecko mohou a musí spolupracovat v mnoha oblastech, které oběma zemím a oběma národům přinesou pokrok a růst. Musíme prohloubit a rozšířit naši spolupráci v mnoha různých oblastech, včetně cestovního ruchu, akademické sféry, energetiky, vědy, kultury, zemědělství a mnoha dalších, aby přinášely hodnotu našim občanům a neméně důležitou hodnotu našemu regionu,“ pokračoval.

„Prezident Erdogan v uplynulém roce zdůraznil, a to i v rozhovorech se mnou a veřejně, jak hluboce si uvědomuje význam partnerství mezi Izraelem a Tureckem, a já bych rád využil této příležitosti a jako prezident Státu Izrael pozval prezidenta Erdogana na návštěvu Izraele, která, jak jsem si jist, přispěje k prohloubení vazeb a spolupráce mezi našimi zeměmi,“ řekl Herzog.

V srpnu loňského roku Turecko a Izrael oficiálně oznámili, že normalizují své vztahy navrácením velvyslanců a konzulů.

V prosinci předala izraelská velvyslankyně v Turecku Irit Lillianová své pověřovací listiny tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Po nedávných izraelských volbách spolu Erdogan a designovaný premiér Benjamin Netanjahu telefonicky hovořili 12 minut.

Během rozhovoru Erdogan poblahopřál Netanjahuovi k volebnímu vítězství. Oba vedoucí představitelé dospěli k závěru, že budou spolupracovat na zahájení nové éry izraelsko-tureckých vztahů.

12.01.2023 05:48 Daniel Žingor50Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova