Praha Jeruzalém

V Aškelonu, Karmii a Zikimu byla spuštěny sirény rudé barvy. Iron Dome zachytil dvě rakety vypálené teroristy z Gazy. IDF odpovídá údery na objekty Hamásu.

Autor: Elad Benari 27. ledna 2023 12:05 

Stíhačky IDF v pátek brzy ráno zaútočily na podzemní místo výroby raket patřící teroristické organizaci Hamás v Maghází v centrální části pásma Gazy. Úder přišel v reakci na odpalování raket z pásma Gazy směrem na Izrael.

„Tento úder významně ztíží úsilí Hamásu o zintenzivnění a vyzbrojení,“ uvedla mluvčí IDF v prohlášení.

„IDF činí teroristickou organizaci Hamás odpovědnou za veškerou teroristickou činnost vycházející z pásma Gazy a bude čelit důsledkům porušování bezpečnosti Izraele,“ dodává prohlášení.

Při následném útoku se stíhačky IDF zaměřily na vojenskou základnu využívanou teroristickou organizací Hamas v severní části pásma Gazy. Základna sloužila jako významné centrum teroristických aktivit Hamásu, uvedla IDF.

Ve čtvrtek večer, krátce před půlnocí, se ve městě Aškelon a v kibucu Zikim a Karmia rozezněly sirény. IDF potvrdila, že z pásma Gazy byly vypáleny dvě rakety, které zachytila protivzdušná obrana IDF.

Zpočátku nebyly hlášeny žádné případy fyzických zranění nebo škod.

Krátce po útoku IDF, kolem půl čtvrté ráno, se v kibucu Nir Oz, Magen a Ein HaBesor rozezněly sirény.

IDF uvedla, že během útoku IDF v pásmu Gazy byly z pásma Gazy vypáleny tři rakety. Jednu raketu zachytilo zařízení pro vzdušnou obranu IDF, další raketa dopadla na otevřené prostranství a další raketa dopadla uvnitř pásma Gazy.

Rakety byly vypáleny v reakci na protiteroristickou operaci IDF v Jeninu ve čtvrtek brzy ráno, při níž bylo zabito osm palestinských Arabů, z nichž většina byli teroristé z Islámského džihádu, kteří plánovali útoky proti Izraelcům.

Premiér Benjamin Netanjahu, ministr obrany Yoav Gallant, náčelník generálního štábu IDF Herzi Halevi a vysocí představitelé obrany ve čtvrtek vyhodnotili situaci a nařídili „zvýšenou připravenost“ na jakýkoli scénář.

Netanjahuův úřad na závěr jednání uvedl, že premiér dal jasně najevo, že Izrael nehodlá situaci eskalovat, ale že dal bezpečnostním složkám pokyn, aby se připravily na jakýkoli scénář v různých oblastech, a to s cílem ochránit občany Izraele.

Palestinská samospráva mezitím ve čtvrtek večer oznámila, že kvůli náletu zastavuje bezpečnostní koordinaci s Izraelem.

Tento krok oznámil zástupce vedoucího kabinetu Palestinské samosprávy Nabíl abú Rudeineh, který uvedl, že „bezpečnostní koordinace s okupační vládou od této chvíle již neexistuje“, a to s ohledem na „opakovanou agresi proti našemu lidu a podkopávání podepsaných dohod“.

Abu Rudeineh rovněž uvedl, že Palestinská samospráva má v úmyslu podat další stížnost Radě bezpečnosti OSN a Mezinárodnímu trestnímu soudu kvůli čtvrtečnímu rannímu zásahu.

Policie ve čtvrtek večer zveřejnila další záběry z přilbových kamer příslušníků pohraniční policie, kteří v Jeninu operovali společně s vojáky IDF.

V dokumentaci je vidět, jak vojáci podstupují silnou palbu a jsou v reálném ohrožení života, protože na ně střílí desítky ozbrojených teroristů. Vojáci IDF usilovali o kontakt s odhodláním a odvahou a podařilo se jim zlikvidovat teroristickou buňku, která měla v úmyslu provést útok proti civilistům a bezpečnostním silám.

27.01.2023 05:56 Daniel Žingor121Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova