Praha Jeruzalém

Vrcholný diplomat Eli Cohen prohlásil, že Izrael bude „méně mluvit“ o svém postoji k válce na veřejnosti.

Od: World Israel News, 3. ledna 2023

Na žádost ministra zahraničí Antonyho Blinkena předal nový izraelský ministr zahraničí Eli Cohen Rusku vzkazy z USA, uvedl v úterý vysoce postavený izraelský diplomat pro Times of Israel.

Podle tohoto úředníka ministr zahraničí během pondělního telefonátu mezi Blinkenem a Cohenem požádal svého izraelského kolegu, aby vzkazy předal během telefonátu s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem následující den.

Obsah amerických vzkazů úředník nezveřejnil.

Izrael ani USA se o Rusku ve svých přečtených zprávách o hovoru mezi vrcholnými diplomaty nezmínily.

Podle úředníka si byl Blinken vědom toho, že bude mluvit s Cohenem před hovorem s Lavrovem, uvedla zpráva.

Cohen si v úterý zavolal také s ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou, ale podle ukrajinského představitele Kyjevu vadilo rozhodnutí izraelského diplomata hovořit nejprve s Lavrovem.

 

V pondělním inauguračním projevu Cohen uvedl, že Izrael bude nadále posílat humanitární pomoc Ukrajině, ale bude „méně mluvit“ o svém postoji k válce na veřejnosti.

Republikánský senátor Lindsey Graham udeřil na Izrael, že Ukrajinu jasně nepodpořil.

Izrael se ve válce staví opatrně na jednu ze stran a je jednou z mála západních demokracií, které mají silné vazby jak s Ruskem, tak s Ukrajinou. Jeruzalém také koordinuje všechny vojenské údery na íránské cíle v Sýrii s Moskvou.

„Myšlenka, že by Izrael měl méně mluvit o ruské zločinné invazi na Ukrajinu, je poněkud zneklidňující,“ uvedl Graham na Twitteru.

„Doufám, že pan Cohen chápe, že když mluví s ruským Lavrovem, mluví s představitelem válečného zločineckého režimu, který denně páchá válečné zločiny v průmyslovém měřítku,“ dodal Graham.

Diplomatický úředník řekl listu Times of Israel, že „když ministr řekl, že budeme mluvit méně, měl na mysli izraelské pokusy o zprostředkování, jejichž veřejná povaha – podle jeho názoru – Izrael poškodila“.

Zpráva rovněž citovala izraelské zdroje, podle nichž by byl premiér Benjamin Netanjahu otevřen zprostředkování, pokud by ho o to Ukrajina nebo Rusko požádaly.

Snaha bývalého premiéra Naftaliho Bennetta o zprostředkování mezi Ruskem a Ukrajinou ztroskotala po několika týdnech.

Netanjahu v minulosti uvedl, že by v případě svého zvolení zvážil zaslání obranné pomoci Ukrajině, ale v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským minulý týden se k takovému opatření nezavázal.

05.01.2023 06:19 Daniel Žingor143Zdroj: World Israel News

Klíčová slova