Praha Jeruzalém

Starostka Barcelony prohlásila, že město bude udržovat styky se subjekty, které „pracují pro mír proti apartheidu“.

Autor: Elad Benari 9. února 2023, 3:09

Starostka španělského města Barcelona Ada Colauová ve středu oznámila, že pozastavuje veškeré vazby města s Izraelem, informovala agentura JNS.

„Na žádost více než 100 subjektů a tisíců barcelonských sousedů jsem právě sdělila (premiérovi Benjaminu) Netanjahuovi, že pozastavujeme institucionální vztahy se Státem Izrael kvůli opakovanému porušování lidských práv palestinského obyvatelstva a nedodržování rezolucí OSN,“ napsala podle zprávy na Facebooku ve španělštině a na Instagramu.

Colau dodala, že Barcelona bude udržovat vztahy s „izraelskými a palestinskými subjekty, které nadále pracují pro mír a proti apartheidu“.

Palestinskoarabský národní výbor BDS toto rozhodnutí uvítal a na Twitteru napsal: „Vyzýváme instituce po celém světě, aby následovaly tento příklad a ukončily styky s Izraelem, který se zabývá apartheidem!“.

„Se současnou izraelskou vládou, která je nejkrajněji pravicová, rasistická, sexistická a homofobní v historii, je více než kdy jindy zapotřebí vyvodit odpovědnost, ukončit její beztrestnost a #DismantleApartheid,“ uvedla skupina na svých webových stránkách. „Vyzýváme instituce po celém světě, aby následovaly Barcelonu a ukončily svou vlastní účast na udržování izraelských zločinů proti lidskosti.“

Lior Haiat, mluvčí ministerstva zahraničních věcí, reagoval na rozhodnutí Barcelony v příspěvku na Twitteru. Rozhodnutí označil za „nešťastné rozhodnutí, které je v naprostém rozporu s postojem většiny obyvatel Barcelony a jejich zástupců v městské radě“.

„Rozhodnutí poskytuje podporu extremistům, teroristickým organizacím a antisemitismu a poškozuje zájmy obyvatel Barcelony,“ dodal Haiat.

„Přátelství mezi Izraelem a Barcelonou je dlouhodobé a je založeno na společné kultuře a hodnotách. Ani toto nešťastné rozhodnutí toto přátelství nepoškodí,“ uzavřel mluvčí.

Oznámení Barcelony je posledním z řady protiizraelských návrhů, které byly v posledních letech přijaty na regionální a městské úrovni ve Španělsku.

V červnu loňského roku přijal katalánský parlament rezoluci, v níž uznal, že Izrael se dopouští „zločinu apartheidu vůči palestinskému lidu“, a vyzval katalánskou i španělskou vládu, aby Izraeli neposkytovaly „pomoc ani podporu“.

V roce 2018 městská rada španělského města Sagunto hlasovala pro připojení se k hnutí za bojkot, divestice a sankce (BDS) proti Izraeli a prohlásila se za „prostor bez izraelského apartheidu“.

O týden dříve radní města Pamplona, hlavního města provincie Navarra, vyzvali španělskou vládu, aby zastavila obchod se zbraněmi s Izraelem, a svou obec, aby prohlásila izraelské představitele za „persony non grata“, dokud Izrael nezastaví svou „utlačovatelskou politiku vůči palestinskému lidu“.

Předtím město Oviedo, hlavní město španělského regionu Asturias, zrušilo koncert izraelského orchestru NK Orchestra s odvoláním na politické důvody. Oviedo rovněž zrušilo izraelské baletní představení.

Současně téměř dvě desítky španělských obcí zrušily nebo pozastavily pro-BDS opatření proti Státu Izrael.

10.02.2023 05:43 Daniel Žingor158Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova