Praha Jeruzalém

Shlomit Malka se umístila mezi deseti nejlépe placenými modelkami v Izraeli, ale její největší slávu možná přineslo sdílení krásy šabatu se světem.

Od: United with Israel, 19. února 2023

Izraelka Shlomit Malka se během své kariéry supermodelky stala tváří nejlepších světových módních značek, od Chanelu po Ralpha Laurena.

V uplynulém roce však Malka vstoupila do možná nejdůležitější a nejzajímavější kapitoly svého života: ujala se dodržování šabatu v souladu se svou židovskou vírou a tradicí.

„Šlomit dodržuje všechna pravidla šabatu: netelefonuje, nechodí ven a jí kiduš,“ uvedl zdroj z modelčina okolí, který citovala zpravodajská stanice i24.

„Kiduš“ označuje posvěcení šabatu, hebrejsky šabat, které zahrnuje požehnání nad vínem a hroznovou šťávou, jež se provádí před slavnostním jídlem, které Židé jedí každý týden v pátek večer a v sobotu. „Třetí jídlo“ šabatu se koná během sobotního odpoledne a mnozí ho považují za duchovní vrchol šabatu, při němž se radostně podepisují a učí čtení z Tóry toho týdne.

„(Šlomit) byla vždy velmi duchovní,“ řekl zdroj citovaný serverem i24. „Ve skutečnosti se posunula blíže k náboženství a zdá se, že je šťastná a naplněná.“

Malčini stoupenci si jejího přijetí judaismu mohli poprvé všimnout loni na podzim, během šabatu mezi Roš ha-šana a Jom kipurem, který se nazývá šabat šuva (šabat návratu). Pro mnoho Židů je to čas hluboké introspekce, kdy před vstupem do nového roku duchovně bilancují svá slova činy.

Před letošním šabatem šuva zveřejnila Malka na sociálních sítích pozdrav svým stoupencům k šabatu, který obsahoval citát rabína Abrahama Izáka Kooka, známého jako Rav Kook, vůdčí osobnosti náboženského sionismu před vznikem státu Izrael. Rav Kook zemřel v roce 1935, ale v Izraeli zůstává oblíbenou osobností, jejíž učení je dodnes základem pro velkou část Židů dodržujících Tóru.

Malka se připojila k dalším vysoce postaveným Židům, kteří se přihlásili k dodržování šabatu, včetně světoznámého hudebníka Alexe Clarea. Britský zpěvák a skladatel má na svém kontě mezinárodní megahity, jako například „Too Close“, ale odmítl turné s popstar Adele, protože vyžadovalo vystoupení o šabatu.

Poté, co se Clare rozhodl dát přednost svému spojení s judaismem před slávou a bohatstvím, přestěhoval se do Jeruzaléma, aby mohl studovat židovské texty, vychovávat svou rozrůstající se rodinu a věnovat se své hudební kariéře podle vlastních představ.

Podobně jako Clareova cesta, i Malka svým přijetím šabatu nadchla Židy v Izraeli i v zahraničí. Ačkoli byla zařazena mezi deset nejlépe placených modelek v Izraeli, její největší slávu možná ještě přinese vliv, který má sdílení krásy šabatu se světem.

20.02.2023 05:38 Daniel Žingor154Zdroj: United with Israel

Klíčová slova