Praha Jeruzalém

Elan Ganeles sloužil v IDF a vrátil se do Izraele na svatbu.

Autor: Pesach Benson, TPS, 28. února 2023

Oběť zabitá při pondělním teroristickém útoku byla identifikována jako Elan Ganeles, americko-izraelský občan původem z Connecticutu.

Sedmadvacetiletý Ganeles byl zabit, když Palestinci v autě zahájili palbu na automobily na křižovatce Bejt Harava na silnici 90 nedaleko Jericha. Ganeles byl evakuován do lékařského centra Hadassah-Mt Scopus v Jeruzalémě, kde byl krátce po příjezdu prohlášen za mrtvého.

Teroristé uprchli směrem k uprchlickému táboru Aqbat Jabr u Jericha. Cestou opustili a zapálili své auto a unikli v jiném vozidle. Narazili na policisty, kteří na ně stříleli. Jeden z teroristů byl zřejmě před útěkem zraněn. Pátrání po vrazích pokračuje.

Ganeles vyrůstal ve West Hartfordu ve státě Conn, kde jeho rodina navštěvovala místní ortodoxní synagogu Young Israel. Do Izraele přišel v roce 2014, narukoval do izraelských obranných sil a poté žil v kibucu Sde Eliyahu, náboženském kibucu nacházejícím se na severu Izraele poblíž Bejt Sheanu. Ganeles poté pracoval jako počítačový programátor na ministerstvu financí.

V roce 2018 se vrátil do USA a zapsal se na Kolumbijskou univerzitu, kde studoval udržitelný rozvoj a neurovědu, studia dokončil v roce 2022. Podle svého profilu na síti LinkedIn Ganeles v současné době pracoval na částečný úvazek pro univerzitní Centrum pro mezinárodní informační síť o vědě o Zemi jako prostorový analytik.

Ganeles se vrátil do Izraele na svatbu.

Jeruzalémský rabín Šimšon Nadel, který žil ve West Hartfordu a znal rodinu Ganelesových, vyjádřil Elánovi smutek ve svém příspěvku na Facebooku.

„Elan HY“D byl členem naší komunity, když jsme žili v Connecticutu,“ napsal rabín a použil hebrejskou zkratku, která označuje oběť vraždy.

„Vzpomínám na něj jako na milého chlapce s velkým smyslem pro humor. Hrál na saxofon a společně jsme ‚jamovali‘ v šulské suce, při hallelu na Chanuku a při hudebních havdalech. Je to srdcervoucí,“ napsal rabín Nadel.

Ganeles bude pohřben v Izraeli.

Zůstali po něm rodiče a dva bratři.

01.03.2023 05:56 Daniel Žingor157Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Daniel Žingor

    2. 3. 2023

    Odpovědět

    Nejen Biden :\ to se týká výrazněji EU a nás - u USA je to jen víc viditelné při srovnání s předchozí vládou :(

  2. Jaromír Vykoukal

    1. 3. 2023

    Odpovědět

    No tak to je potřeba, aby Biden poslal Abbasovi další dolary. Tímto tempem jim ty, co už mají na renty vrahům a jejich rofdinám nebudou stačit.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.