Praha Jeruzalém

Im Tirtzu říká, že pravicový „Pochod za svobodu“ nebude blokovat dálnice jako nedávné levicové demonstrace. Počet účastníků pochodu se odhaduje na 30 000.

Od: Israel National News 30. března 2023, 19:30

Pravicové organizace uspořádaly dnes večer (ve čtvrtek) v Tel Avivu velkou demonstraci, kterou nazvaly ‚Pochod za svobodu‘. Pochod se koná na podporu plánovaných vládních justičních reforem.

Na pochod přišly desítky tisíc lidí, kteří vyzvali vládu, aby se při jednáních o soudní reformě „nevzdávala“. Mnozí demonstranti nesli nápisy: „Jsem občanem druhé kategorie“.

Podle odhadů Channel 12 News se pochodu zúčastnilo 30 000 lidí.

Organizace Im Tirtzu, jeden z organizátorů pochodu, ve svém prohlášení uvedla, že tato pravicová demonstrace se bude od nedávných levicových a protivládních demonstrací lišit tím, že se nebude pokoušet blokovat dálnice. „Dnes všichni vědí, jak v koalici, tak v opozici, že je nutné provést reformy a nápravu v soudním systému. Je možné o tom diskutovat, je důležité dosáhnout dohody – ale nedopustíme kapitulaci. Hlas lidu nesmí být pošlapán hrdlořezy, kteří vybízeli k neposlušnosti a poškozování izraelské ekonomiky. Většina lidu požaduje nápravu v soudním systému a tento požadavek nesmí být zmařen, z většiny obyvatelstva se nesmí stát občané druhé kategorie.“

„Vyzýváme tisíce lidí, kteří již potvrdili svůj příchod, aby s sebou na pochod vzali své rodinné příslušníky a všechny své přátele. Nebudeme blokovat silnice, nejsme anarchisté. Nedošlo a nedojde k žádným výzvám a podněcování k násilí. Pochod je schválen policií a dnes večer ho uslyší i Tel Aviv – lid si vybral soudní reformu.“

Im Tirtzu také vyzval demonstranty, aby „nepřinášeli nápisy ani výzvy, které podněcují k násilí“.

V pondělí premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že vládní zákon o justiční reformě bude zmrazen do letního zasedání Knesetu, aby bylo možné o reformě jednat s opozicí. Jednání začala tento týden v prezidentské rezidenci pod záštitou prezidenta Isaaca Herzoga.

31.03.2023 04:59 Daniel Žingor87Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    31. 3. 2023

    Odpovědět

    Těmto demonstracím se asi všeobecně dává menší prostor v médiích a to včetně těch našich. Možná se pletu, ale mám takový pocit, že jako vždy, je zpravdajství o Izraeli nevyvážené..

    • Daniel Žingor

      1. 4. 2023

      Odpovědět

      "Menší prostor"?? :) To je opravdu veliký eufemismus :)

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.