Praha Jeruzalém

Saúdští novináři tvrdí, že přijetí dohody o obnovení vztahů s Teheránem, kterou zprostředkovala Čína, znamená odklon od USA směrem k Pekingu, i když Rijáhd zůstává obezřetný vůči záměrům Íránu.

Od: World Israel News, 13. března 2023

Dohoda Saúdské Arábie s Íránem o obnovení diplomatických styků mezi sunnitským královstvím a šíitskou islámskou republikou je podmíněna dvouměsíční zkušební dobou, tvrdí saúdští novináři s tím, že dokončení obnovení vztahů mezi oběma zeměmi závisí na chování Teheránu.

Minulý pátek Teherán oznámil, že dosáhl dohody s Rijádem, podle níž obě země do 60 dnů znovu otevřou svá velvyslanectví a obnoví diplomatické vztahy.

Obě země přerušily styky v lednu 2016 poté, co byl v Saúdské Arábii popraven významný šíitský duchovní.

Krátce po popravě došlo k útoku na dvě saúdská diplomatická zařízení v Íránu – velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu, což přimělo Rijád k vyhoštění íránské mise v Saúdské Arábii.

Tento incident znamenal nejhorší bod ve vztazích mezi dlouholetými rivaly – a přínos pro izraelské snahy izolovat Teherán kvůli jeho jadernému programu.

Páteční oznámení, že se Teherán a Rijád dohodly na obnovení vztahů, odsoudil bývalý izraelský premiér Naftali Bennett jako „vážný a nebezpečný vývoj“.

„Představuje to kritickou ránu snahám o vytvoření regionální koalice proti Íránu,“ řekl.

Podle saúdských publicistů však bude dohoda zprostředkovaná Čínou záviset na krocích Íránu během dvouměsíčního přechodného období, během něhož bude Rijád posuzovat „dobré úmysly“ Teheránu.

„Dvouměsíční období… je první zkouškou důvěryhodnosti Íránu a důkazem jeho dobrých úmyslů, neboť musíme vidět počátek skutečných změn v regionální krajině a skutečnou nápravu v jeho jednání s královstvím,“ napsal komentátor listu Okaz Hamúd abú Taleb.

Abdullah al-Otaibi ze státních novin Asharq Al-Awsat zopakoval tvrzení Abu Taleba a uvedl, že Saúdská Arábie „otestuje“ odhodlání Íránu.

Posun saúdského vedení ve prospěch obnovení vazeb je částečně motivován frustrací z Bidenovy administrativy jakožto garanta stability na Blízkém východě, napsal sloupkař Tariq al-Homayed a tvrdí, že přijetím dohody Rijád učinil krok k přijetí čínského vlivu v regionu namísto vlivu Spojených států.

„Je přirozené mít diplomatické vazby, i když na nízké úrovni, protože expanzivní přístup Íránu vytvořil mnoho styčných bodů se Saúdskou Arábií… (Ale) musíme mít oči otevřené,“ tvrdí al-Homayed. „Čína je garantem této dohody. To bude důležité, pokud Írán nebude dohodu dodržovat.“

14.03.2023 05:45 Daniel Žingor89Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.