Praha Jeruzalém

Americká vláda se připojuje k obvinění Rogera Waterse z antisemitismu poté, co si na berlínském koncertě oblékl uniformu v nacistickém stylu.

Autor: Elad Benari 7. června 2023 5:07

Americká vláda se v úterý připojila k obviněním z antisemitismu vzneseným proti Rogeru Watersovi poté, co si minulý měsíc na berlínském koncertě oblékl uniformu v nacistickém stylu, informovala agentura AFP.

Waters také přirovnal Annu Frankovou k Shireen Abu Aqlehové, novinářce Al Jazeery, která byla loni zastřelena při pokrývání střetů mezi vojáky IDF a palestinskými arabskými teroristy v Jeninu.

Berlínská policie zahájila trestní vyšetřování pro podezření z podněcování k nenávisti ze strany Waterse po koncertu 17. května v Mercedes-Benz Areně.

Devětasedmdesátiletý Waters později prohlásil, že zpochybňované aspekty jeho vystoupení byly „zcela jasně“ vyjádřením proti fašismu, nespravedlnosti a bigotnosti.

Ministerstvo zahraničí se v úterý do celé záležitosti vložilo prohlášením, že koncert „obsahoval obrazy, které jsou hluboce urážlivé pro židovský národ a bagatelizují holocaust“.

„Dotyčný umělec dlouhodobě používá antisemitské tropy k očerňování židovského národa,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v písemné odpovědi na otázky.

Komentář ministerstva zahraničí podpořil jeho vyslankyni pro boj proti antisemitismu Deborah Lipstadtovou, která rockerovo „odporné překrucování holocaustu“ odsoudila.

Její komentář byl zase reakcí na její protějšek z Evropské unie, Katharinu von Schnurbeinovou, která uvedla, že je „znechucena posedlostí Rogera Waterse zlehčovat a banalizovat šoa“, přičemž použila hebrejský výraz pro holocaust.

Waters je svými protiizraelskými výroky a činy proslulý. V minulosti přirovnal Izrael k nacistickému Německu a během koncertu v Belgii vypustil obří balónové prase s Davidovou hvězdou. Návštěvníci koncertu uvedli, že židovská hvězda byla jedním z několika symbolů představujících různé korporace a fašistická hnutí.

Sionismus také označil za „ošklivou skvrnu“, kterou je třeba odstranit. Na obhajobu svého jednání Waters tvrdí, že BDS „není o hudbě – je o lidských právech“.

07.06.2023 05:47 Daniel Žingor102Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.