Praha Jeruzalém

Ocenení ze strany Roty přišlo po projevu Zelenského v Dolní sněmovně.

Od: All Israel News 27. září 2023

Předseda kanadské Dolní sněmovny Anthony Rota v úterý oznámil svou rezignaci v důsledku rozruchu, který vyvolalo jeho uznání ukrajinského veterána z druhé světové války, který byl členem nacistické jednotky Waffen SS.

Po projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Dolní sněmovně Rota ocenil Jaroslava Hunku s tím, že je „ukrajinským a kanadským hrdinou a my mu děkujeme za všechny jeho služby“

Při oznámení své rezignace Rota uvedl: „Opakuji, že hluboce lituji své chyby, kterou jsem udělal, když jsem během společného projevu prezidenta Zelenského k parlamentu ve sněmovně ocenil tohoto jednotlivce.“

Rota se již dříve za uznání Hunky omluvil s tím, že si nebyl vědom Hunkova spojení s nacisty.

„Ve svém vystoupení po projevu ukrajinského prezidenta jsem na galerii ocenil tuto osobu. Následně jsem se dozvěděl další informace, kvůli kterým svého rozhodnutí lituji,“ uvedl Rota v prohlášení po odhalení Hunkových vazeb na SS.

Několik opozičních politiků vyzvalo kanadského premiéra Justina Trudeaua, aby se rovněž omluvil, ten to však neučinil.

Několik židovských agentur, včetně kanadské organizace Friends of Simon Wiesenthal Center (FSWC), proti tomuto ocenění protestovalo s tím, že divize Waffen SS Galicia, jejímž členem Hunka byl, byla „nacistickou vojenskou jednotkou, jejíž zločiny proti lidskosti během holocaustu jsou dobře zdokumentovány“.

Generální ředitel B’nai Brith Canada Michael Mostyn rovněž požadoval omluvu za tento přehmat.

„Chápeme, že se chystá omluva. Očekáváme smysluplnou omluvu. Parlament dluží omluvu všem Kanaďanům za tuto nehoráznost a podrobné vysvětlení, jak k tomu mohlo dojít v centru kanadské demokracie,“ uvedl Mostyn předtím, než Rota zveřejnil svou omluvu. 

FSWC Rotovu rezignaci po jejím oznámení uvítala.

„Přestože zůstávají důležité otázky, jak k tomuto debaklu došlo, je odstoupení Anthonyho Roty správným rozhodnutím v důsledku zranění, které tento incident způsobil kanadské židovské komunitě, přeživším holocaustu, veteránům a dalším obětem nacistického režimu.“

„Tento incident nám také připomíná hanebnou minulost Kanady, která nejenže nedokázala pohnat k odpovědnosti tisíce nacistických válečných zločinců zapojených do holocaustu, ale poskytla jim bezpečné útočiště a umožnila jim žít v Kanadě v pohodlí a bezpečí,“ řekl generální ředitel a prezident FSWC Michael Levitt.

V úterý po Rotově oznámení o rezignaci oznámil polský ministr školství Przemysław Czarnek na sociálních sítích, že usiluje o vydání Hunky do Polska za jeho válečné zločiny.

„Vzhledem ke skandálním událostem v kanadském parlamentu, kdy byl v přítomnosti prezidenta Zelenského vyznamenán člen zločinecké nacistické formace SS Galizien, jsem podnikl kroky k možnému vydání tohoto muže do Polska.“

28.09.2023 05:51 Daniel Žingor86Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.