Praha Jeruzalém

V Jeruzalémě byly představeny rovněž vlajky Íránu, Libanonu a Severní Koreje.

Od: All Israel News 2. října 2023

Na zahajovací slavnosti Svátku stánků v Jeruzalémě představili v neděli večer v aréně hlavního města Pais své vlajky zástupci více než 90 národů.

Na každoroční akci Mezinárodního křesťanského velvyslanectví (ICEJ) v hlavním městě Izraele zamířily tisíce poutníků z celého světa a další tisíce lidí ji sledovaly v přímém přenosu na internetu.

Akce konaná v jeruzalémské Pais Areně je první z jeruzalémských částí slavnosti, která začala v pátek u Galilejského jezera.

Večer zahájily nahrané zdravice premiéra Benjamina Netanjahua, při jehož zmínce dav propukl v ovace, a prezidenta Isaaca Herzoga.

Herzog se podělil o svou vizi společné naděje a modlitby citací Izajáše 56,7: „neboť můj dům bude nazván domem modlitby pro všechny národy.“ Poutníkům také řekl, že prožívají biblické proroctví popsané Zachariášem, že se na Sukot národy shromáždí v Izraeli.

„Stát Izrael bude vždy zachovávat svobodu náboženství a vyznání a vnímá vás jako vítané hosty a bratry a sestry,“ řekl Herzog a slíbil, že bude nekompromisně chránit všechna náboženská místa.

Tyto výroky zazněly na pozadí četných protikřesťanských incidentů v letošním roce.

Právě minulý týden Aryeh King, jeden z místostarostů Jeruzaléma, varoval před „několika stovkami a možná ještě více (!) křesťanskými misionáři“, kteří se podle něj zúčastní každoročního pochodu Jeruzalémem ve středu 4. října.

King hrál v minulosti vedoucí roli v protikřesťanských protestech, nicméně během letošního Svátku stánků se zatím žádné takové protesty nekonaly.

Prvním významným řečníkem byl rabín Jehuda Glick, známý aktivista za práva Židů na Chrámové hoře a dlouholetý přítel evangelických křesťanů, kterého dav přivítal hromovým „šalom“ a poté jej vedl hebrejskými výkřiky a zpěvy chvály Bohu se svým speciálním šófarem z kozlího rohu.

Zdůraznil, že tento druh šofaru se používá v chrámu, a připomněl všem návštěvníkům, aby pozdravili svého otce v nebi tím, že vystoupí na Chrámovou horu.

Hlavní událostí večera byl slavnostní nástup národů. Počínaje oblastí světa, „kde začíná den“, což byly tichomořské ostrovy, představili zástupci jednotlivých národů na pódiu svou vlajku.

Jedna z největších letošních delegací přijela z Fidži, včetně fidžijského vicepremiéra Viliameho Gavoky, který vede snahu své vlády o otevření velvyslanectví v Jeruzalémě. Ostrovní stát speciálně pronajal let společnosti Fiji Airways, aby do Izraele dopravil více než 200 poutníků.

K nim se připojila hrstka fidžijských vojáků, kteří jsou součástí mírových sil OSN, jež jsou rozmístěny na Golanských výšinách. Zúčastnili se akce v Jeruzalémě a ještě téhož večera nasedli do džípu OSN a vrátili se na Golany.

K nejdojemnějším zážitkům večera patřil pohled na vlajky nepřátelských zemí, jako je Írán, Severní Korea a Libanon, nebo sousedních států, jako je Egypt a Jordánsko, které byly představeny v Jeruzalémě.

Jako poslední přišla na řadu hostitelská země Izrael. Celý dav se postavil na nohy, aby přivítal modrobílou vlajku, a přivítal ji ohlušujícím jásotem.

Předseda ICEJ Jürgen Bühler zakončil oslavu kázáním a vyzval přítomné, aby se příští rok vrátili a přivedli s sebou dalších deset lidí. Podle Bühlera nešlo o „marketingovou strategii ICEJ, ale o marketingovou strategii Bible“.

Vyzval přítomné, aby měli víru a dodali si odvahy prorockými slovy Bible, a zdůraznil: „Hospodin řekl, že když se národy přijdou představit během Sukot, říká, že jim požehnám jako národu. Nejde jen o individuální požehnání, ale hodlá obrátit věci v jejich zemi“.

03.10.2023 05:30 Daniel Žingor108Zdroj: All Israel news

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.