Praha Jeruzalém

„Naši nepřátelé musí vědět, že nebudeme nečinně přihlížet hrozbám, které považujeme za existenční,“ říká odstupující premiér.

Od: JNS, 29. prosince 2022

Odstupující premiér Jair Lapid ve středu zopakoval, že Izrael je „naprosto“ odhodlán zabránit Íránu v získání jaderných zbraní, a vyslovil hrozbu, že Jeruzalém v případě potřeby použije vojenskou sílu.

„Před dvěma týdny jsme uspořádali rozsáhlé společné cvičení s americkým letectvem. Cvičení, které simulovalo útok tisíce kilometrů za hranicemi Izraele, bylo prvním ze série plánovaných cvičení v blízké budoucnosti,“ řekl Lapid na slavnostním ukončení kurzu pilotů izraelského letectva na letecké základně Hatzerim u Beerševy.

„Naši nepřátelé musí vědět, že nebudeme nečinně přihlížet hrozbám, které považujeme za existenční. Hovořil jsem o tom s nastupujícím premiérem Netanjahuem a je to jedno z mála témat, na kterém panuje mezi izraelskou veřejností naprostá shoda. Žádná izraelská vláda nepřipustí vznik jaderného Íránu. Pokud bude nutné jednat, budeme jednat,“ dodal Lapid.

Odstupující ministr obrany Benny Gantz na stejné ceremonii prohlásil, že IDF posílila svou schopnost zasáhnout jaderná zařízení Islámské republiky.

„Izrael v posledních letech výrazně zvýšil svou připravenost a je připraven na možnost útoku na Írán,“ řekl.

Jmenovaný šéf izraelské Rady pro národní bezpečnost Tzahi Hanegbi ve středu zveřejněném článku uvedl, že Netanjahu se vrátil do politiky kvůli hrozbě, kterou představuje Írán.

V Izraeli neexistují žádné rozpory ohledně naléhavé potřeby povzbudit svobodný svět a jeho vůdce, Spojené státy, „našeho největšího spojence“, aby použily všechny dostupné prostředky ke zmaření íránského jaderného programu, dokud to bude možné, napsal Hanegbi. Pokud zbytek světa nebude spolupracovat, Izrael si vyhrazuje právo chránit se sám, dodal.

30.12.2022 05:04 Daniel Žingor97Zdroj: World Israel News

Klíčová slova